Rathma Kimdir ?

Rathma Kimdir ?


Merhaba arkadaşlar BlizzCon2019'da Diablo 4 sinematiği yayınlandığında Lilith'i direk tanıyıp videoyu büyük bir heyecanla izlemiştik. Ancak bir soru aklımıza takıldı. Lilith'i dünyamıza çağıran kişi kim? Kim bu beyaz yüzlü adam?
Tabi şu an bu kişinin Rathma olduğu Blizzard tarafından onaylandı deniyor ve pek çok lore içeriği üreten sitelerde de yerini aldı.
Dürüst konuşmak gerekirse biz bu kişinin Rathma olduğu videoda geçen pek çok veriden tahmin etmiştik ancak sizlere sunmakta biraz geciktik.
Özellikle Lilith'i çağırırken kullandığı "Blessed Mother save us" "kutsanmış anamız bizi kurtar" sözleri kim olduğunu net bir şekilde ortaya koyuyordu. Nephalem ırkı olarak bilinen biz kahramanların da Lilith'i anne diye çağırabileceğinden dolayı bir açık kapı bırakıp düşünmeye devam ettik. Sonra Lilith'in çağırılması sırasında kullanılan güçlü kan büyüsü. Bir başka alemden birilerini dünyaya çağırma yeteneği kesin bir necromansi göstergesiydi. Hem necromancer hem de lilith'i çağıracak kadar güçlü olan pek de kimse yok zaten listede. Bu beyaz yüzlü amcanın Rathma olduğu bariz belliydi.
Peki şimdi gelelim sorumuza. Kim bu Rathma?
Sonsuz savaştan kaçan melek Inarius ve iblis Lilith'in oğlu olan Rathma'nın doğum sonrasında kendine verilen isim Linarian'dı ve Nephalem ırkının ilkiydi. Ancak sonuncusu olmadı.
Doğduğu dünyaya çok ilgili büyüdü ve ölüm yaşam dengesi üzerine araştırmalar yaptı.
Inarius Nephalem ırkının potansiyelinden korkup yok etmeye kalkar. Bunun üzerine sevgilisi ve ortağı Lilith kendisine ilk karşı çıkan kişi olur ve Inarius'u durdurmaya karar verir. Lilith'i alt edemeyeceğini bilen Inarius, Lilith'i sonsuz karanlığa hapseder. Dünya taşının gücünü sınırlandırır ve her yeni kuşak Nephalem ırkının gücünün zayıflamasına sebep olur. Ve böylelikle zayıflayan Nephalem ırkından ölümlü insan ırkı ortaya çıkar.
Bunu birinci elden gören Linarian, babasının bu kararına karşı çıkar ve onu durdurmak ister. Bu davada kendisine yoldaş ararken insanlık hakkındaki kesin doğruyu da keşfetmiş olur. Işık ve karanlık arasındaki savaş asla son bulmayacak ve dünyamızı yani Sanctuary'i hep tehdit edecektir.
Linarian diğer ilk nesil Nephalemler ile bir araya gelir. Bunlardan en tanınmışları ve oyunda sık adını duyduklarımız; Bul-Kathos, Alaric, Orek ve Urshi'dir ki bu liste bu kadar değildir. Büyü adında yeni bir güç üzerinde çalışmaya başlarlar. Ancak bu Inarius'u durdurmaya yetmeyecektir. Ve birçok birinci nesil Nephalemi katleder. Bu sırada Rathma sahte ölümüyle hayatta kalır ve gizemli bir alt aleme kaçar. Burada ejderha benzeri bir varlık olan Trag'Oul ile tanışır. Trag'Oul dünyamız Sanctuary'nin varlığından beri korucusu olan bir varlıktır. Linarian Trag'Oul tarafından "öğrenci" anlamına gelen Rathma olarak adlandırılır ve bundan sonra bu isimle anılır. Rathma Trag'Oul'dan denge disiplinini öğrenir ve birlikte dünyayı yüksek cennetten gizli tutmak ve cehennem nüfuzunu en aza indirmek için çalışmalara başlarlar.
Rathma dünyanın gördüğü en büyük savaşlardan biri olan Günah Savaşı’nda kilit bir rol oynamıştır. Annesi Lilith'in varlığı hisseden Rathma onu aramaya başlar. Hatırlarsınız ki Lilith Uldyssian isimli çiftçiye Lylia isimli bir soylu kadın suretinde görünmüştü. Çoğunlukla Rathma ve Trag'Oul sonralarda Ul-Diomed kardeşler; Uldyssian ve Mendeln'in içindeki potansiyel güçleri fark ederler. Her ikisi de çok güçlü bir potansiyel barındırsa da ne hikmettir ki Rathma müridi olarak Mendeln'i seçer. Denge hakkındaki bildiklerini Mendeln'e aktarır ve Rathma'dan sonra gelen ilk Necromancer olur. Öte yandan Uldyssian'a pek çok yardımı dokunan Rathma öz babası olan Inarius'u durdurmak için onunla konuşmaya çalıştıysa da başarılı olamadı.
Sonrasında Uldyssian Inarius'u yener ve dünyayı kurtarmak için kendisini feda eder. Ortaya çıkan güç sonucu yüksek melek meclisi dünyadan haberdar olur. Ve bu Rathma'yı çok korkutur. Çünkü meleklerin de en az iblisler kadar kötü olduğunu bilmektedir.
Inarius Edyrem adı verilen ikinci nesil olan Nephalemlar tarafından tutsak edilir. Santcuary'nin geleceği hakkında yapılan oylama sonucunda insanoğlunun yaşamasına izin verilmiştir. Bu nedenle bütün nephalemlerin tüm bu yaşananlara dair hafızaları silinir. Inarius yüksek melek meclisine gözetimine girer. Ancak Mephisto bir anlaşma ile meleklerin karşısına çıkacaktır. Mephisto iblislerin Sanctuary ile olan geçiş kapasını kapatacaktır. Karşılığında ise melekler kendisine Inarius'u teslim edecektir. Mephisto Inarius'u cehennemin derinliklerinde çeşitli işkencelere maruz bırakacaktır.
Bu sırada Rathma kayıplara karışır ve kendisinden haber alınamaz ancak bu karmaşa içerisinde kendisinin en büyük mirası kendinden sonra gelen ilk necromancer olan Mendeln olacaktır. Hafızası sağlam kalan Mendeln yaşananları ve Rathma ile Trag'Oul'un öğretilerini sonraki nesillere aktaracaktır. Rathma'nın rahipleri adını verdiği bir birlik kurarak onun adının anılmasını sağlayacaktır.
Peki Rathma'nın Diablo 4 sinematiğinde ne işi var Lilith'i neden çağırıyor. Dengenin korunması gerektiğine inanan Rathma ya artık dengenin koruyucusu olarak rol almaktan vazgeçti ya da başa çıkamayacağını düşündüğü bir düşman ile karşıkarşıya. İkinci seçenek bana daha olası gelmektedir. Çünkü Kutsanmış anamız kurtar bizi.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DIABLO IV ÜÇ AYLIK GÜNCELLEME - HAZİRAN 2021

Diablo 2 Resurrected - Blizzconline 2021 - Açıklananlar

World of Warcraft'da Yer Alan 10 Ürkütücü Şey