Kibyra Antik Kenti - (icezorillax ile birlikte)

 

Kibyra Antik Kenti - (icezorillax ile birlikte)

Kibyra antik kentinden herkese selamlar. Hakkında çok az bilgi ile gittiğimiz bu antik kent ilk başta büyüklüğü ile bizlere kendini büyülemeyi başardı. Kazı çalışmalarının henüz devam ettiği bu antik kentte keşfedilecek çok şey olduğu belli.
Kurulumu Likya dönemine dayanan bu kent en parlak dönemini antik roma döneminde yaşamıştır. Çevre şehirlerin ticaret yollarının kesiştiği yerde bulunan bu antik kent ticari anlamda da çok gelişmiştir. Ki bunu bünyesinde bulundurduğu yapılardan da anlayabiliyoruz. Şehre girerken ilk karşılaşılan yapı yaklaşık 15 bin kişilik stadyumu oluyor. Aslında bu bile bu antik kentin dönemine göre ne kadar büyük olduğunun kanıtı. 
Şehrin içlerine doğru ilerlediğinizde ise özenle yapılmış ve günümüze çok sağlam bir şekilde gelen büyük agora ise şehrin ticari zenginliğini gözler önüne sermekte. Daha yukarılara çıkıldığında ise kültür ve sanata verilen önem büyük tiyatrosu ve odeonu ile anlaşılmakta. 
Kibyra antik kentinde gün yüzüne çıkarılan bu odeon ayrı bir öneme sahiptir. Sahnesinde bulunan Medusa mozaiği. Bakışları ile insanları taşa çevirme özelliği bulunan Medusa'nin bu mozaiği gününüzde sağlam kalmış en büyük mozaik yapılardan biridir. 
Hamamları, tapınak kültleri ve pek çok antik kent eserleri ile beklentilerimizin çok çok üzerinde olan bu kent, yolu Burdur Gölhisar yakınlarına düşen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir yer.
Şimdilik kendizine iyi bakın ve hoşçakalın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DIABLO IV ÜÇ AYLIK GÜNCELLEME - HAZİRAN 2021

Diablo 2 Resurrected - Blizzconline 2021 - Açıklananlar

World of Warcraft'da Yer Alan 10 Ürkütücü Şey