Türkçe Lore - Ahn'Qiraj

Türkçe Lore - Ahn'Qiraj

Herkese merhabalar arkadaşlar.
Bu videomuzda World of Warcraft Classic ile yeniden gündeme gelen Ahn'qiraj raidlerinin hikayesini anlatacağız. 
Aslında bu raidler bundan tam 15 yıl önce gelmişti. Ama 15 yıl sonra bile hala aynı heyecanla beklendi ve oynandı. Bizlere de hikayesini anlatmak kaldı.
Lafı daha fazla uzatmadan hikayemize geçelim.
Ahn'Qiraj yapı olarak, titanlar tarafından Old God C'thun'u hapsetmek için yapılmış bir şehir hapishanedir. Gözcüsü olarak da yüksek gözcü Ra-den görevlendirilmiştir.  Amaç olarak Ulduar ile benzerlik gösteren Ahn'Qiraj yapısal mimari olarak Uldum'daki titan yapılarına benzemektedir. Dünyamızdaki Mısır mimarisini de andırmaktadır. Hatta koruyucu olarak da yine eski mısır mitolojisinde bulunan Anubis'ten esinlenen ki adı da çok benziyor, Anubisathlar görevlendirilmiştir. Bu ırk yine Tol'vir ırkı gibi titanlar tarafından üretilmiş koruyuculardır.
Ancak görev liderleri Yüksek Gözcü Ra-den Titanların elimine edildiği yöndeki haberleri alınca umutsuzluğa kapılır ve görevini bırakarak kaçar. Vale of Eternal Blossoms'da saklanır ki Battle for Azeroth eklenti paketinde kendisiyle epey takılmıştık.
Bu olaydan binlerce yıl sonra troll imparatorluğu büyüyecek ve bölgede yaşayan aqir adı verilen sinekvari ırkı 3 ana parçaya bölecek. Sonrasında, kuzeye kaçanlar Nerubian, doğuya kaçanlar mantid, güneye saklananlar ise qiraji olarak adlandırlacaktır.
Ahn'Qiraj bölgesine saklanan ve bölgede derin tünel ağları kazarak troll gazabından kaçan qirajiler kaçınılmaz olan ile karşılaşır ve C'thunn'un yozlaşmasına maruz kalırlar. Yavaş yavaş C'thun'un kontrolüne giren ırk zamanla gücünü de arttırmıştır. 
Kraliçe Azshara bilmediği güçlerle oynar ve Azeroth büyük bir patlama sonucunda kıtalara ayrıldı ve bu bölge Kalimdor kıtasının Silithus adı verilen bölgesinde kaldı. Yine Sundering adı verilen kıtaların ayrışması yalnızca kıtaları değil elfleri de ayrıştırmıştı. Nightelfler büyü kullanan elfleri batıya sürmüştü ve kalimdor'da büyümeye başlamıştı. Ve nihayetinde Silithus bölgesine gelerek Qiraji ırkını rahatsız ettiler ve kovanlarından çıkan binlerce böcek ile kayan kumlar savaşı adı verilen büyük bir savaş başladı. 
War of the Shifting Sands yani kayan kumlar savaşı adını sadece çöl ikliminde geçtiği için almadı. Qirajı ırkı bölgenin neredeyse tamamına hakimdi ve yer altına çok büyük kovanlar inşa etmişlerdi. Savaş sırasında bir anda savaşın seyrini değiştiren manevralarla elflere zon anlar yaşatıyorlardı. Kudretli bir druid olan Fandral Staghelm bile bu durum karşısında çok zorlanıyor ve ne yapacağını tam kestiremiyordu. Ve bütün savaşa son verecek bir fikir ortaya attı. Ancak tek başına başarması mümkün değildi. Bu nedenle de hali hazırda bölgeye yakın bir yerde bulunan sarı ejderhalardan yardım alacaktı. Anachronos önderliğindeki ejderhalar ve Fandral Staghelm başarılı bir şekilde böceksileri Ahn'Qiraj tapınağının kapılarının gerisine püskürtmeyi başardılar ancak onları orada uzun süre tutmak pek mümkün değildi. Ama ejderhaların yardımı ile büyüsel bir duvar oluşturuluyor ve Qiraji ırkı Scarab Wall denilen ve tam Türkçe karşılığı bokböceği duvarı olan duvarın arkasına hapsediliyorlar. Elfler böylelikle de savaşın galibi oluyorlar. Ejderhalar Fandral Staghelm'e büyülür bir asa veriyorlar. Ve bu büyülü duvarın arkasına geçmek istediklerinde mühürlenen kapının yanındaki gongu bu asa ile çalmaları gerektiğini söylüyorlar. Fandral Staghelm'de Ahn'Qiraj'ın kapıları tekrar açılmasın diye asayı parçalara ayırıyor ve 4 ana parçayı 4 ejderha sınıfına teslim ediyor. Mavi, Kırmızı, Yeşil ve Sarı. 
Böylelikle Qirajı ırkı tamamen C'thunn'un kollarına bırakılmış oldu. Ve C'thunn gücünü zaman içerisinde giderek arttırdı. Ve dış dünya tarafından farkedildi. Azeroth halkları C'thunn'u durdurma kararı aldı ancak bu iş o kadar kolay değil. Öncelikle kapıyı açmak lazım. Kapıyı açmak bile başlı başına bir iş.
İlk olarak büyülü kapıyı açacak asa bulunmalıydı. Parçaları bir araya getirilmeliydi. Asanın kırmızı parçası Neferian tarafından zorla yozlaştırılan Vaelastrasz'da. Yeşil parça ise Eranikus'da. Mavi parça ise Azuregos'da. Bu bilgiye sahip olmamıza rağmen şansımız o kadar yaver gitmeyebilir. Parçaları hemen bulamayabiliyoruz. Şansımız yaver gitse bile bu bahsedilen ejderhalarla pek iyi ilişkiler içerisinde de değiliz. 
Ancak World of Warcraft Vanila'da ya da World of Warcraft Classic'de oyunun belki de en uzun görev zincirlerinden birini yapıp, Anachronos'un yardımları ile bu asayı tamamlıyoruz. Ve Ahn'Qiraj'ın kapılarına dayanıyoruz. Kapıda büyü bir gong var, bu büyülü gongun birleştirdiğimiz asa ile çalınması lazım. Shiromar bizim için gongu çalıyor ve Scarab Wall adı verilen bokböceği duvarının kapıları oyuncular için açılmış oluyor. 
Daha sonrasında hikayeye göre Varok Saufang komutasındaki Azeroth birlikleri Ahn'Qiraj'a giriyor ve C'thunn tehlikesini ortadan kaldırıyor. 
Tabi bu böyle söylediğimiz gibi pat diye kolayca olmuyor. Pek çok döneminde Azeroth'a nam ve korku salmış bossları devirmemiz gerekiyor. Bunların başlıcaları şöyle,
The Prophet Skeram, Ahn'Qiraj yönetiminde söz sahibidir hatta tapınağın geri kalanına erişim sağlayabilmek için kendisini yenmek zorundayız. 
General Rajaxx, Ahn'Qiraj'ın askeri komutasının lideridir. Epey güçlü bir Qiraji'dir. Fandral ve Valstann Staghelm'e karşı birebir mücadele edebilmiştir. Hatta Valstann Staghelm, General Rajaxx'ın ellerinde can vermiştir.
Ossirian the Unscrarred, korkusuz olarak nam salmış Horusath ırkına mensup bu boss, zamanında Grakkarond'a bile kafa tutmuş ki Grakkarond efsanevi büyüklükteki bir sarı ejderhadır. Kayan kumlar savaşında Ossirian tarafından yenilmiştir. Bu ejderhanın kalıntılarına Silithus'ta rastlayabilirsiniz.
İkiz İmparatorlar. Vek'nilash ve Vel'kor isimli bu iki Qiraji imparatoru Qiraji ırkına mensuptur ancak barındırdıkları güç ve kudretten dolayı Qiraji imparator ırkı diye ayrı adlandırılıyorlardı. Ahn'Qiraj'ın yönetimi bu iki kardeşe aitti. Ancak perde arkasında başka bir boss bulunuyordu;
C'thunn, daha önce titanlar tarafından durdurulan ve buraya hapsedilen bu Old God, Ra'nın görevini tam olarak yerine getirmemesinden dolayı nüfuziyetini arttırdı ve durdurmak artık biz kahramanlara düştü. Savaş konusunda epey yetenekli olan C'thunn hakkında detay bilgiye girmeyeceğiz.
Bu isimlerini saydığımız hatrı sayılı bossların bulunduğu raidleri ve nihayetinde C'thunn'u da öldürdükten sonra Ahn'Qiraj'ın hikayesi bitiyor. Ve Battle for Azeroth eklenti paketine kadar da çok büyük bir olay olmuyor.
Aslında oluyor. Ama retkon yemiş bir hikaye burada süregeliyor. Biz yine de kısaca anlatalım çünkü Cataclysm eklenti paketinin geldiği dönemlerde yaşanan ve Cho'gall'ında dahil olduğu bir takım etkinlikleri de anlamlı kılıyor.
Azeroth halkları Lich King ile uğraşırken Cho'Gall da alacakaranlık tarikatının işine gelcek işler peşindeydi ve bir şekilde Medivh'in oğlu Med'an'ı kaçırdı. C'thunn'un cesedenin üzerinde zincirleyerek astı. Amacı Med'an'ın içinde barındırdığı gücü kullanarak C'thunn'u yeniden uyandırmak. Ancak Valeera Sanguinar ve Meryl Felstorm tarafından durduruldu.  Hikayenin bu kısmı retkon yediğinden şuan için dikkate almıyormuş gibi yapabiliriz ancak ilerde bizleri neler karşılar bilmediğimizden yine de anlatalım istedik.
Bunun sonrasında ise Ahn'Qiraj güçlerini Cataclysm eklenti paketi gelirken yaşanan elementallerin uyanışı sırasında ortaya çıkan rüzgar elementi prenslerinden Prens Sarsarun bir araya getiriyor ve Cho'gall adına saldırılar planlıyor. Ahn'Qiraj'ın kalıntıları arasında kendini gösteren Prens Sarsarun Alliance tarafında Kral Varian, Horde tarafında ise Cairne tarafından yönetilen ordularca durduruluyor.
Böylelikle de, Azeroth'un kadim yıllarına dayanan tarihi ile Azeroth üzerinde büyük bir öneme sahip olan Ahn'Qiraj'ın özet hikayesinin sonuna geliyoruz arkadaşlar. Gündemde Ahn'Qiraj özelinde bir hikaye örgüsü şuan için bulunmasa da gelecekte bir şeyler olacak gibi duruyor. Özellikle de Ahn'Qiraj'ın bulunduğu haritaya Sargeras tarafından saplanan kılıcın akıbeti hala gizemini korumakta. Konu C'thunn'la mı alakalı ya da başka br maceraya mı yelken açacağız hep birlikte bekliyoruz. Umarız hoşunuza gitmiştir. Bir başka videoda görüşmek üzere kendinize çok iyi bakın hoşçakalın. 
Bu videonun oluşması sürecinde bizlere desteğini esirgemeyen üyelerimize teşekkürlerimizi bir borç biliriz.


Bu blogdaki popüler yayınlar

DIABLO IV ÜÇ AYLIK GÜNCELLEME - HAZİRAN 2021

Diablo 2 Resurrected - Blizzconline 2021 - Açıklananlar

World of Warcraft'da Yer Alan 10 Ürkütücü Şey