Bul-Kathos Kimdir ? - Diablo Lore


 Bul-Kathos Kimdir ? - Diablo Lore

Herkese selamlar arkadaşlar. Yeni bir diablo lore videosu ile sizleri selamlıyoruz. Hazır Diablo evreninin ana hikaye akışını da bitirmişken ara bazı detay hikayelere değinebiliriz dedik. Bu anlamda da bu videonun konusu barbar sınıfına gönül vermiş arkadaşların adını pek çok kez işittiği Bul'kathos. Lafı daha fazla uzatmadan hikayemize geçelim. Beğenmeniz dileği ile keyifli seyirler. 

Diablo 3 Reaper of Souls lore videomuzun sonuna doğru Kanai'den bahsetmiştik. Ölümsüz taht ve ölümsüz kral ünvanlarını nasıl aldığına dair bilgiyi sizlerle paylaşmıştık. Ölümsüz lakabının Kanai'nin anısını onurlandırmak için konulduğundan bahsetmiştik. Bu doğru ancak Ölümsüz Kral ve Ölümsüz taht ünvanları aslında daha eskiye dayanmaktaydı. Bu ünvan Barbarların ilk lideri olan Bul-Kathos'tan gelmekteydi. Ancak Bul-Kathos'un durumu kendisinden sonra gelecek olan Kanai'den biraz farklı, Bul-Kathos gerçekten ölümsüzdü. Kanai ise yaptığı büyük fedakarlıktan dolayı ölümünden sonra taht odasına taşınarak Bul-Kathos'un namı ile onurlandırılmıştır. 

İlk doğan Nephalem grubuna mensup olan Bul-Kathos, Sanctuary'de kadimler olarak anılan Nephalemlardandır. Inarius’un nephalemlere ve Sanctuary’e yaptığı zulme ve nephalemin, Inarius’un dünyalar taşını zayıflatarak nasıl insanoğluna dönüştüğüne ilk elden tanık olmuştur. Bu nedenle de dünyalar taşının önemini biliyordu. Onu ve insanoğlunu korumayı kendine görev edinmişti.
Bu ağır yükü tek başına sırtlanmayacaktı. Öz kardeşi gibi gördüğü yine ilk nephalemlerden olan Fiacla-Gear bu görevinde Bul-Kathos ile omuz omuza mücadele etmeye hazırdı. Aralarındaki güven ve kardeşlik bağı ne kadar güçlü olsa da dünyalar taşını ve insanoğlunu korumak için yapılması gerekenler konusunda farklı düşüncelere sahiplerdi.
 
Bul-Kathos bütün insan kabilelerinin bir araya gelip, dünyalar taşına gelebilecek olan herhangi bir saldırıya her an hazır olacak ve insan benliğini temel alan sıkı savaş disiplini ile eğitilmiş bir birlik kurulmasını ön görüyorken, öte taraftan Fiacla-Gear evrenin temelinde yer alan ruhlarla zıt gidilmemesi gerektiğini ve ruhsal birliğin tam sağlanmasını savunuyordu. Bu iki düşünce şekli farklılıklar gösterse de kardeşten öte olan bu iki kadim nephalemin hala birbirlerine olan inancı tam ve yerindeydi. Bul-Kathos insanoğlunun kendi benliğini kullanarak, Fiacla-Gear ise insanoğlunun üzerinde yaşadığı dünya ve geçmişi ile bir olarak dünyalar taşını ve insanoğlunu korumaya niyetindeydi.

Sonrasında bu iki farklı düşünce tarzının yolları barışçıl ve güven içinde ayrılacaktı. Bul-Kathos dediğini yaptı ve insan kabilelerini tek bayrak altında toplayıp kuzeyde Arreat dağının etrafına konuşlandı. Böylelikle ilk barbar klanı kurulmuş oldu. 

Fiacla-Gear ise kendisi gibi düşünen küçük bir toplulukla yine kuzeyde Scosglen’e yerleşti. Öğretileri ile yanındakileri ve sonraki nesilleri dünyalar taşına gelebilecek olan saldırılara karşı hazırlamayı amaç edindi. Bu ruhsal öğretiler daha sonrasında doğa ile özdeşlerek drudizmin öncüsü olmuştur. Bu anlamda Scosglen Druidlerin ana meskeni olurken Fiacla-Gear ise drudizmin kurucusu olarak tarih sayfasında yerini alacaktır. 

Scosglen duyurulan Diablo 4 ile gündeme geldi ve bölge hakkında birkaç görsel yayınlandı. Oynanabilir 3 sınıftan birinin druid olması da cabası. Diablo 2’den beri hem hikayesel hem de oyun anlamında druid olgusunu heyecan içinde beklemekteydim. 

Diablo tarihinde druidler büyücü klanlar savaşında Vizjerei Büyücülerine karşı verdiği mücadele ve Baal’ın Arreat dağına yaptığı saldırı sırası ve sonrasında biz oyuncular tarafından yönetilen bir karakter olarak Harrogath’a gelen yardım ile gündeme gelirler. Zaman içinde Fiacla-Gear, Sceal Fada yazmalarında anılır ve Druidler ise daha az sıklıkla görülür olur. Ancak varlıkları ve güçleri dünya tarafından bilinir. Bunun dışında Fiacla-Gear’e ne olduğu tam olarak bilinmez. Diablo 4 ile daha çok bilginin gelmesi dileği ile beklemedeyiz.

Bul-kathos uzun yıllar barbar klanını yönetti. Ölümsüzlüğü ile “Ölümsüz Kral” ünvanını kazandı ve bu süreç içinde yönetimini gerçekleştirdiği taht odası da “Ölümsüz Taht” olarak anıldı. Bir sonra Bul-Kathos kendisine yaptığı bir ritüel ile ruh formuna geçti ve bölgede varlığını sürdürmeye devam etti.
Ta ki Günah Savaşı’na kadar. Hatırlarsanız Rathma, Uldyssian’ı Günah Savaşı’nın bir noktasında dünyalar taşına yönlendirmişti. Uldyssian geçiş izni almak için Bul-Kathos’u uyandırdı. Toprak rengi bedeni ve çimen rengi saçları ile Bul-kathos bütün heybeti ile karşısındaydı. Bul-kathos Uldyssian’a dünyalar taşının doğru istikamet olmadığını söyler, Uldyssian’ı kibirli ve bencil biri olarak görür. Dünyalar taşını korumak niyeti ile dövüşmeye başlar. Bu sırada kardeşleri Fiacla-Gear ve Esu’yu da merak eder, Uldyssian’a onları görüp görmediğini sorar. Ancak yanıt alamaz. 

Fiacla-Gear’dan bahsetmiştik. Esu ise başka bir kadim nephalem. Bul-kathos ve Fiacla-Gear’ın aksine o ise büyü gücüne inanıyor ve amacı doğrultusunda elementlerin güçlerine hükmediyordu. Kendisini takip edenlere “Zann Esu Clan” adı verildi ve Diablo tarihçelerinde yer alan en eski “Sorcerer” klanlarından biri oldu. Gelecekti büyücü klanlarının öncüsü niteliğinde bu klan varlığını hala sürdürmekte. Hatta Bul-Kathos Esu’nun da hala bir yerlerde yaşamını sürdürdüğüne inanmakta. Diablo 2’de yer alan “Sorcerer” karakterinin “Zann Esu Clan”ına mensup olduğu düşünülür.
Dönemlim Günah Savaşı’na. Uldyssian dünyalar taşına ulaşmak amacı ile Bul-Kathos ile mücadele ederken araya Rathma giriyor. Bul-kathos’u, Uldyssian’ı kendisinin getirdiğini ve dünyalar taşının gücü ile olanlara son vermeyi planladığını, Lilith’in Sanctuary’e geri döndüğünü söylüyor. Lilith’in adını duyunca Bul-Kathos bir anda değişiyor ve geçmelerine izin veriyor. Çünkü Lilith’i ailesinin ölümünden sorumlu tutuyordu. Sonrasında ise “Altın Yol Muharebesi”nde cennet ve cehennem ordularına karşı Edyrem’e yardımcı oluyor. 

Günah Savaşı, Edyrem ve Altın Yol Muharebesi hakkında detaylı bilgi arıyorsanız Günah Savaşı Diablo Lore videomuzu izleyebilirsiniz.

Bu olay sonrasında Bul-Kathos’u tarih sahnesinde bir daha görmeyeceğiz. Ancak adından çokça bahsedeceğiz. Özellikle barbar klanları Bul-Kathos’un ruhunun hala Arreat Dağında yaşadığına inanır. Dünyalar taşını ve insanoğlunu koruma misyonunda fedakarlıklar gösteren sonraki kralları ise Bul-Kathos’un namı ile “Ölümsüz Kral” olarak onurlandırmışlardır.

Oyun içerisinde pek çok eşyada da adına ve efsanesine rastlıyoruz. Bul-Kathos’un Yemini ve Bul-Kathos’un çocukları isimli silah setleri. Bul-Kathos’un evlilik yüzüğü. Ya da Serpents Sparker isimli büyücü asasında. Evet bir büyücü asasında, Bul-Kathos yüzyıllar önce tarihteki ilk hidra ile karşılaşır ve onu mağlup eder. Efsaneye göre bu hidranın her kopan kafasının yerine iki tane çıkmaktaydı ve Bul-Kathos onu mağlup etmek için kükreyen kemik ateşi ile yakması gerekiyordu. Mücadele sırasında kudretli hidranın dişi kopuyor ve ilerleyen dönemlerde Serpent’s Sparker isimli asaya dönüştürülüyor. Diablo 3’te ise büyücü klasının hidra yeteneğini güçlendirir.

Böylelikle de arkadaşlar Bul-Kathos’un hikayesinin şimdilik sonuna geliyoruz. Şimdilik diyoruz çünkü Arreat Dağında varlığını sürdürdüğünden emin olduğumuz bu kadim nephalem ile halen karşılaşma şansımız var. Kim bilir Diablo 4’te ailesinin ölümden sorumlu tuttuğu Lilith ile yüzleşmek isteyebilir. Hep birlikte göreceğiz. 

İzlediğiniz için teşekkürler. Bir sonraki videoda görüşünceye dek kendinize çok iyi bakın. Hoşça kalın. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

DIABLO IV ÜÇ AYLIK GÜNCELLEME - HAZİRAN 2021

Diablo 2 Resurrected - Blizzconline 2021 - Açıklananlar

World of Warcraft'da Yer Alan 10 Ürkütücü Şey